SaMaster avatar

SaMaster pita: Kako je najbolje piti sirutku(surutku)?

05.08.2010. u 22:40:51
Cuo sam razne ancimanja uzimanja odnosno unosenja ove tekucine u organizam. Interesuje me kakva su vasa iskustva, da li ej neko uzimao i kako? neki to mijesaju sa vodom u odredjenim mjerama, a neki piju "cistu" iz terapaka.

Tagovi: zdravlje, hrana, surutka
Podijeli:

Odgovori:

caramela 06.08.2010. u 09:50:48

Ocjena: 2
 

 

Surutka

Surutka, „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožde, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belancevine, nemajuci, pri tom, mnogo kalorija. Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknaduje organizmu mnoge deficite. Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suocava sa specificnim medicinskim izazovima. Na primer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, cak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, pa je  posle svih zimskih praznika i krkanluka vezanih za njih, dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveca fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad. Pošto sadrže vecinu belancevina kao majcino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguce), drugi najbolji nacin hranjenja novorodencadi. Surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trecinu povecana potreba za belancevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su i atleticarima, pošto se preraduju direktno u mišicnom tkivu, za razliku od drugih belancevina koje se preraduju u jetri, pa omogucavaju brz oporavak mišica posle treninga.
Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeduju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navici, a lako ga je i prilagoditi licnom ukusu u razlicitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da sprece osteoporozu – razredenost kostiju karakteristicnu za to životno doba. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos belancevina u starijim godinama dovodi do znacajnog razredenja kostiju, posebno bedrene i kicme, pa surutka može da ih nadoknadi, cak i osobama koje su alergicne na laktozu (mlecni šecer). Inace, surutkini proteini sastoje se iz citavog lanca belancevina. Medu njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (govedi serum albumin).
Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažuci organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronaden u majcinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbeduju imunitet i deci i odraslima, a pronadeni su kao dominirajuci protein u kolostrumu, mleku koje se luci nekoliko dana posle porodaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprecava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprecava rast bakterija, ukljucujuci i patogene, istovremeno pomažuci razvoj korisnih, poput bifidusa, cime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprecava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprecava razvoj bakterija zavisnih od gvožda.
Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoci kod mršavljenja pošto pomažu povecanje mišicne mase. Pored toga, pomažu da se osecamo sitima jer uticu na povecanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
Ipak da bi se izbegao proliv, ne treba preterivati s kolicinom. Ja pijem cistu ne razredjenu i  to najvise litru dnevno.Meggle je moj izbor.

 • odgovorko - hm pitam se da li je surutka nus proizvod sira ili obrnuto
 • SaMaster - Koliko sam ja procitao, to je nusproizvod sira...
 • Samy - prva recenica ti govori cega je nus proizvod

FaithNoMore 07.08.2010. u 01:25:17

Ocjena: 1

drug, ja mislim da ti je najbolje da je pijes oralno..wink

 • SaMaster - Hahahahaha, pokusat cu ;-)

majablrs 07.10.2011. u 10:34:11

Ocjena: 0

samo domacu ujutro za mamurluk, lijeci.

  Samy 08.08.2010. u 16:51:35

  Ocjena: 0

  Ako je iskustvo ono sto se od nas trazi, onda je moje licno da je surutku najbolje konzumirati kao detox od pretjeranih sjela i derneka, pretjeranog unosa alkohola i duhana, premorenosti poslom i od probavnih problema. Uzimam je ujutro na gladan stomak i stvarno osjetim kako osvjezi i procisti. Kao energetski napitak hladna i sa par kapi vocnog sirupa najbolje me osvjezi u sparnim i vrelim danima ...probaj i ne moras je razredjivati steta je

   almina_ 06.08.2010. u 20:33:51

   Ocjena: 0

   Sirutka je zeleno-žuta tekućina koja predstavlja sporedni proizvod u proizvodnji sira (koagulaciji kazeina). Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Iako je sirutka stara kao i sirevi, ova dragocjena tekućina se najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina.

   Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topljivih u vodi (tzv, hidrofilni), dok količina vitamina topljivih u mastima (lipofilni) ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Smatra se da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

   Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß-laktoglobulina, -laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma.
   Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Isto tako proteini sirutke predstavljaju dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin). Veća biološka vrijednost proteina sirutke u odnosu na proteine mlijeka rezultat je visokog udjela lizina (40% više) te cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je omjer cisteina i metionina, koji je u proteinima sirutke oko 10 puta veći nego u kazeinu.


   Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportista. Koriste se kao suplement za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima. 
   Proteine sirutke najbolje je uzimati sa vodom, jer ako se uzimaju sa mlijekom, kazein iz mlijeka usporiti će apsorpciju proteina sirutke.

   Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog zdravlja imuno sistema. 
   Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju nivo hormona koji «koče» apetit. Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina.


   Načini dobivanja proteina sirutke

   Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima pročišćavanja.
   Koncentrat se dobiva procesom ultrafiltracije, a sadrži 80 % proteina sirutke. Ovako dobiveni proteini sirutke su jeftiniji od ostalih preparata, ali sadrže nešto laktoze - koja može uzrokovati alergiju - i drugih nečistoća - koje mogu uzrokovati nadutost i plinove.
   Izolat se dobiva metodom ionske izmjene, a sadrži proteine sirutke 90 %-tne čistoće. Ovakav proces proizvodnje uklanja vitalne biološki aktivne frakcije (imunoglobulin, ß-laktoglobulin i laktoferin). 
   Drugi postupak za dobivanje izolata je metoda mikro ili nanofiltracije, kojom se dobivaju proteini sirutke 90-94%-tne čistoće, ali su i biološki aktivne frakcije sačuvane jer se proizvode pod niskim temperaturama i bez kiselih hemijskih uslova.

   Vrste sirutke
   Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva (čedar, švicarski sir), i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti.

   Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode iz svježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH>5,6), kisela sirutka u prahu (pH<5,1), demineralizirana sirutka u prahu i sirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizirana i sirutka bez laktoze koriste za dječju hranu.

   • SaMaster - Ne trebaju meni copy/paste tekstovi koje mogu i sam procitat negdje na netu.Pitao sam za vasa iskustva, a ne ono sto neko pise kako se proizvodi,bla bla... Ali eto hvala na trudu iako nece biti poena ovaj put...
   • almina_ - ovo nije s neta, nego iz knjige, ja učila :), al eto nek nema poena, ja i ne dajem odgovore zbog toga